امیدهای جدید درمان زخمهای دیابتی و سوختگی

داروهای نانوی ارزان قیمتی برای درمان بیماری مزمن دیابت، زخم های سوختگی و زخم های پای دیابتی توسط محققین دانشگاه هاروارد و دانشمندان ژاپنی به زودی به بازار عرضه خواهد شد. دیابت بیماری مزمنی است که 3% از جمعیت جهان را مبتلا کرده است. گردش خون به علت این بیماری در افراد مبتلا بسیار ضعیف است و در نتیجه بهبود زخم ها در این افراد به راحتی صورت نمی گیرد و سبب درد، عفونت شده و در بسیاری از موارد به قطع عضو می انجامد. چندین پروتئین که فاکتورهای رشد نام دارند به فرآیند بهبود زخم ها سرعت می بخشند اما به دلیل اینکه خالص کردن این پروتئین ها هزینه بر است و از سوی دیگر به دلیل کوتاه بودن مدت زمان تأثیر آنها برمحل جراحت، برای درمان توصیه نمی شوند.

دانشمندان در این پروژه توانستند با استفاده از مهندسی ژنتیک فاکتوررشد پروتئین رباتیک (robotic) بسازند که به دما پاسخ می دهد. با افزایش دما تعداد زیادی (12 عدد) از این پروتئین ها به هم پیچیده شده و نانو ذره ای دویست بار کوچکتر از یک تار مو را می سازند.

این خصوصیت مراحل خالص سازی پروتئین را آسانتر کرده و هزینه ی تولید آنرا بسیار کمتر می کند. همچنین در این روش دانشمندان توانستند مدت زمان ابقاء این ماده را در محل زخم یا سوختگی طولانی تر کنند. علت نامگذاری این پروتئین به نام رباتیک robotic)) اینست که ربات ها طبق تعریف، ماشین هایی هستند که به محیط اطراف خود پاسخ می دهند و حاصل این پاسخ انجام فعالیت ویژه ای یا اثر ویژه ای است و از آنجائیکه این پروتئینها به تغییرات حرارت محیط پاسخ می دهند و با هم مجتمع شده ، تشکیل نانو ذرات را می دهند، دانشمندان آنرا به این نام خوانده اند.دارویی که دانشمندان با استفاده از این تکنولوژی ساخته اند یک پماد جلدی است که فرمول دارویی آن ثبت شده است . این پماد در موشهای دیابتی برای درمان زخم های مزمن استفاده شده و تأثیر درمانی بسیار قوی آن به اثبات رسیده است . هدف بعدی انجام تحقیقات کلینیکی بروی انسان در آینده ی نزدیک و بررسی تأثیرات دراز مدت آن است.

نتایج این تحقیقات در مجلۀ PNAS (proceedings of the National Academy of sciences of the us) به چاپ رسیده است.

منبع: www.sciencedaily